Tuesday, September 27, 2016

Mee Hong Kong Hokkien (2 or 3 pax)


Bahan-bahan:

- 3 biji bawang merah
- 2 biji bawang putih
- halia ½ ibu jari
- white pepper (agak2 nak brape pedas)
- oyster sauce (1 sudu mkn)
- kicap manis (1 sudu mkn)
- garam/ perisa secukup rasa
- telor 1 biji
- air tepung jagung (agak2 nk berapa pekat)
- udang/ sotong/ fish cake/ fishball/ sayur sawi, etc

Cara- caranya:

- blend bawang, bawang putih n halia. 
- Tumis garing bahan-bahan yang blend, add in pepper, oyster sauce n kicap. Campurkan wet ingredients (udang, sotong,daging). Gaul rata dan biarkan masak for 2 or 3 min. Then add in air (agak2, cos nanti nak add air tepung jagung) n biar mendidih. Bila dah stengah mendidih, add in fishcake, fishball, etc. At this point, if air mcm dah kurang, tambah sikit. Kasi mendidih, add in mee n sayur. Lastly, add telur, gaul rata n baru add air tepung jagung, garam n perisa. Bila dah pekat, dah siap untuk dimakan. 

p/s: sedap dimakan dengan cili jeruk or sambal kicap.. YUMMMM... :P


No comments:

Post a Comment